50min 3 porcje Łatwy
Zapiekany budyń z owocami

Zapiekany budyń z owocami

Składniki

Galaretka:

Dekoracja:

  • owoce sezonowe

Jak przygotować zapiekany budyń z owocami?

Wystarczy 10 minut w piekarniku, by nawet najprostszy budyń zamienił się w słodki rarytas. W sam raz na szybką, słodką przerwę w środku dnia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mleko mieszamy z mlekiem skondensowanym.
  3. Zagotowujemy około 350 ml, a w reszcie mieszamy budyń i wlewamy do zagotowanego mleka.
  4. Mieszamy rózgą gotując około minutę na wolnym ogniu.
  5. Ugotowany budyń przekładamy do żaroodpornych miseczek, posypujemy sezonowymi owocami, a na wierzchu dajemy po łyżeczce masła.
  6. Zapiekamy około 10 minut.
  7. Dekorujemy pikiem.

Dwa kęsy wystarczą, by wiedzieć, że było warto poświęcić krótką chwilkę na przygotowanie deseru.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...