fbpx
Zapiekany budyń z owocami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Zapiekany budyń z owocami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 3
czas przygotowania: 50

Składniki

Budyń:
  • 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
  • 400 ml mleka
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki masła
Dekoracja:
  • owoce sezonowe

Przygotowanie

Wystarczy 10 minut w piekarniku, by nawet najprostszy budyń zamienił się w słodki rarytas. W sam raz na szybką, słodką przerwę w środku dnia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Mleko mieszamy z mlekiem skondensowanym.
  3. Zagotowujemy około 350 ml, a w reszcie mieszamy budyń i wlewamy do zagotowanego mleka.
  4. Mieszamy rózgą, gotując około minutę na wolnym ogniu.
  5. Ugotowany budyń przekładamy do żaroodpornych miseczek, posypujemy sezonowymi owocami, a na wierzchu dajemy po łyżeczce masła.
  6. Zapiekamy około 10 minut.
  7. Dekorujemy pikiem.

Dwa kęsy wystarczą, by wiedzieć, że było warto poświęcić krótką chwilkę na przygotowanie deseru.

Zapiekany budyń z owocami - Delektujemy.pl

Zapiekany budyń z owocami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+