fbpx
Ciasto z galaretek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z galaretek
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju. Galaretki mleczne malinowe rozpuść w 600 ml gorącego mleka i zostaw do ostudzenia. W ten sam sposób przygotuj pozostałe galaretki mleczne.

KROK 2: Galaretkę truskawkową rozpuść w 300 ml gorącej wody i zostaw do ostudzenia. Gdy galaretka mleczna malinowa zacznie tężeć, przełóż ja do tortownicy i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Można wstawić na chwilę miskę z galaretką, aby zaczęła szybciej tężeć.

KROK 3: Następnie wylej na nią tężejącą galaretkę morelową i znowu wstaw do lodówki. Następnie wlej galaretkę śmietankową i ponownie odstaw do lodówki. Na koniec wlej galaretkę truskawkową i odstaw do lodówki.

KROK 4: Pozostaw ciasto do całkowitego stężenia w lodówce ok. 2-3 godzin. Przed podaniem możesz udekorować miętą lub świeżymi owocami. 

Ciasto z galaretek - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Aby łatwo wyjąć galaretkę z formy bez uszkodzenia jej kształtu, przygotuj miskę z ciepłą wodą (nie wrzącą). Zanurz formę z galaretką na kilka sekund w ciepłej wodzie, upewniając się, że woda nie dostanie się do wnętrza formy. Po wyjęciu formy z wody delikatnie odwróć ją do góry nogami na talerz. Dzięki temu trikowi galaretka powinna łatwo wysunąć się z formy, zachowując swój kształt.

Ciasto z galaretek

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Agata

17-06-2024

Ocena:

Super przepisy i łatwe

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+