1h 16 porcji Łatwy
Piernikowa kostka w polewie czekoladowej

Piernikowa kostka w polewie czekoladowej

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować piernikową kostkę?

Co powiecie na klasyczny piernik w formie kostki w czekoladzie?

  1. Przygotowujemy blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C (bez termoobiegu).
  2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
  3. Mieszankę do piernika miksujemy z wodą, margaryną i jajami. Masę wylewamy na przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
  4. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym i ucieramy na lukier.
  5. Wystudzone ciasto piernikowe kroimy w kostkę o boku ok. 3-4 cm.
  6. W miseczce z wrzątkiem podgrzewamy opakowanie polewy, a następnie wylewamy do czystej miseczki.
  7. Kostki ciasta nadziewamy na patyczki do szaszłyków i zanurzamy w polewie, a następnie odkładamy na kratkę lub papier do pieczenia do stężenia.
  8. Kosteczki w polewie ozdabiamy lukrem, dekorujemy posypkami i pikiem.

Zaspokoi smaki łasuchów tęskno patrzących na pierniczki wiszące na choince 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...