Mrożony torcik bezowy z truskawkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
160 min.
Składniki
Beza:- 6 białek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 285 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g truskawek
Przygotowanie
Szybki, smaczny i efektowny deser? Proszę bardzo! Przepis na mrożony torcik bezowy z truskawkami czeka do usług.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu), a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru i cukru wanilinowego.
- Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, dokładnie łącząc składniki.
- Gotową masę wykładamy na blachę, wykładając po całej długości.
- Pieczemy przez 5 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszamy do 140 stopni C i pieczemy jeszcze 90 minut.
- Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
- Truskawki myjemy i kroimy w kosteczkę.
- Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
- Dodajemy mascarpone i cukier, ubijając, aż składniki się połączą.
- Do kremu dodajemy truskawki i mieszamy.
- Bezę kroimy nożem lub kruszymy na mniejsze kawałki.
- W tortownicy o średnicy 24 cm układamy warstwę bezy, formując niski rant.
- Następnie wykładamy krem z truskawkami i przykrywamy warstwą bezy.
- Torcik chłodzimy w zamrażarce przez 3 godziny.
- Dekorujemy pikiem.
Wspaniały deser na cieplejsze dni. Smacznego!
Marlena
06-07-2023
Ocena:
Łatwy do przygotowania i pyszny, polecam