fbpx
Biszkopt - wiewiórka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt - wiewiórka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Biszkopt - wiewiórka to pomysł na deser, który wykorzystuje sezon na jabłka i bakalie w pełni.

  1. Prostokątną formę o wymiarach około 25x35 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
  2. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Do głębokiej miski wbijamy jaja, cynamon, sodę, wodę i wsypujemy zawartość torebki z ciastem, a następnie miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 4-5 minut.
  5. Pod koniec ubijania dodajemy olej oraz mielone orzechy i łączymy wszystko, miksując jeszcze 2-3 minuty.
  6. Dodajemy starte jabłka oraz posiekane orzechy i mieszamy z ciastem łyżką, aż powstanie gładka masa.
  7. Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.
  8. Na koniec patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.
  9. Ciasto odstawiamy do wystudzenia i kroimy w bloki.
  10. W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

Ciasto jest znakomite do kawy - trudno o pyszniejszy deser!

Biszkopt - wiewiórka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+