fbpx
Kostka malinowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kostka malinowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Biszkopt:

Galaretka malinowa:

Bita śmietana:

Dodatkowo:

  • 300 ml słabej herbaty do naponczowania biszkoptu
  • 500 g świeżych malin
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj galaretkę: mleko zagotuj, zdejmij kożuch i lekko przestudź. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Odstaw do wystudzenia. 

KROK  2: Białka oddziel od żółtek, białka umieść w misce i razem ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawaj partiami cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj łopatką. Przelej do formy, piecz w 180 stopniach C przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. Przygotuj słabą herbatę do naponczowania ciasta i również wystudź. 

KROK 3: Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, naponczuj biszkopt i ułóż na nim maliny, zostawiając niewielką część do dekoracji. Zalej galaretką i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.  

KROK 4: Przygotuj masę śmietanową: mleko podgrzej (nie gotuj) i rozpuść w nim żelatynę. Mocno schłodzoną śmietankę przełóż do miski, dodaj cukier puder i ubij na sztywną masę. Do żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj, powtórz jeszcze 1-2 razy, a następnie wlej żelatynę do masy i dokładnie zmiksuj. Krem wylej na warstwę z galaretki i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia – minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj malinami i listkami mięty. 

Kostka malinowa - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Płatki migdałowe możesz uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zamiast płatków do ciasta krówkowego możesz użyć także rozdrobnionych orzechów i kakao.

Kostka malinowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+