Malinowy uśmiech

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 1h
  • 0
Malinowy uśmiech
Malinowy uśmiech

Malinowy uśmiech

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 1h
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • kilkanaście malin

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Maliny to aromatyczne owoce, które warto wykorzystać do letnich wypieków. Świetnie smakują z popołudniowym espresso!

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki.
  2. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami, aż uzyskamy kruszonkę.
  3. Dodajemy żółtka i szybko formujemy kulę. Jeśli ciasto będzie za suche, dodajemy wody.
  4. Dzielimy ciasto na dwie części i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  5. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  7. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Rozwałkowujemy drugą część ciasta na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.
  10. Maliny mieszamy z cukrem.
  11. Na wystudzony spód wykładamy budyń, przykrywamy rozwałkowanym ciastem i rozkładamy wymieszane z cukrem owoce.
  12. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut.
  13. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, by ciasto wystygło.
  14. Na wierzchu ciasta układamy dodatkowe maliny i dekorujemy ulubionym pikiem.

Malinowy uśmiech nie tylko świetnie smakuje, ale i przepięknie wygląda. Smacznego! 🙂

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 50