Galaretka owocowa babka

2 h 16 porcjiŁatwy

Składniki

Pobierz piki

Wstęp

Na podobny przepis natknęłam się jakiś czas temu u Jamie’go Olivera. Jego owocowa galaretka w formie babki była orzeźwiającym, pełnym letnich owoców deserem, który każdy chętnie spróbowałby latem. Ponieważ zimą świeże owoce często zamieniam na te suszone – postanowiłam przygotować własną wersję tego deseru na bazie… aromatycznego kompotu przygotowywanego zimą. Jesteście ciekawi efektu? Zapraszam do wypróbowania!

Jak przygotować Galaretka owocowa babka?

Owoce umieszczam w rondlu wraz z cukrem, cynamonem i goździkami. Zalewam je 1,5 l wody i gotuję ok. 30 minut. Kompot odstawiam do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczam w 50 ml kompotu i wlewam z powrotem do garnka, następnie dodaję galaretkę i mieszam całość do rozpuszczenia.

Przygotowuję silikonową formę na babkę i smaruję jej wnętrze oliwą. Do formy przelewam płyn wraz z owocami i odstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...