fbpx
Dunkee cake - szkockie ciasto świąteczne - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Dunkee cake - szkockie ciasto świąteczne
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 150

Składniki

  • 225 g masła, miękkiego
  • 225 g cukru brązowego
  • 4 duże jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (np. cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • mieszanka keksowa Bakalland
  • 100 g migdałów blanszowanych

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem brązowym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj pojedynczo jajka, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie. Dodaj mieszankę keksową i migdały blanszowane, mieszając, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż dodatkowe migdały blanszowane, tworząc atrakcyjny wzór.

KROK 5: Piecz ciasto przez około 1 godzinę 45 minut do 2 godzin, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie.

Dunkee cake - szkockie ciasto świąteczne

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+