Mini czekoladowe ciasteczka z kremem czekoladowym
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajo
- 110 g masła
- 3 łyżki kakao do ciasta
- 2 opakowania mixu do śmietany Delecta
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki kakao do kremu
- 2 łyżeczki Aromatu premium Amaretto Delecta
- do dekoracji: mini kiwi; borówki lub inne malutkie owoce lub orzechy
Przygotowanie
Podwójna dawka czekolady może się przydać, kiedy na dworze ciemno i zimno. Wypróbuj mini ciasteczka z kremem czekoladowym.
- Przygotowujemy ciasto kruche miksując płaskim mieszadłem (lub zagniatając ręką) zawartość opakowania z ciastem z kawałkami masła, jajem i kakao.
- Ciasto wałkujemy na placek grubości ok 0,8 cm a następnie wycinamy paski długości ok. 6 cm i szerokości ok 2 cm.
- Pieczemy w temp. 170 stopni C ok. 15 minut., studzimy.
- Śmietanę ubijamy do sztywnej konsystencji, dodajemy kakao, mix do śmietany i aromat Amaretto.
- Przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o płaskiej i szerokiej końcówce i nakładamy na ciasteczka.
- Na wierzchu układamy owoce.
Mini porcja czekoladowego ciasteczka z czekoladowym kremem to propozycja na mistrzowski deser, który wykonasz w swoim domu.
Julianna
06-07-2023
Ocena:
Łatwe do przygotowania i pyszne!