Ciasto z malinami i mascarpone
Składniki
Ciasto czekoladowe:
- 1 Ciasto czekoladowe Delecta
- 4 jajka
- 200 g miękkiej margaryny lub masła
- 200 ml wody
Galaretka:
- 2 galaretki mleczne malinowe Delecta
- 600 ml mleka
Krem mascarpone:
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 600 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 300 g świeżych malin
- 2 opakowania Dekorada płatki czekoladowe Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Do dużej miski wsyp zawartość opakowania z ciastem, dodaj jajka, miękkie masło oraz wodę. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty, do uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w 180 stopniach C przez 40-45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
KROK 2: Galaretki mleczne malinowe rozpuść w gorącym mleku. Odstaw do ostudzenia.
KROK 3: Ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy galaretka mleczna zacznie tężeć i będzie mieć konsystencję kisielu, przełóż ją na blat ciasta i wstaw do lodówki do stężenia.
KROK 4: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. W dużej misce umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder i ubij, aż uzyskasz gęsty krem. Na koniec wlej żelatynę i jeszcze raz zmiksuj.
KROK 5: Ciasto wyjmij z lodówki i rozsmaruj na nim cienką warstwę kremu. Następnie poukładaj świeże maliny i przykryj większością pozostałego kremu. Przykryj drugim blatem ciasta czekoladowego. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem i posyp płatkami czekoladowymi. Wstaw do lodówki na całą noc.
Agnieszka
31-08-2024
Ocena:
Ciasto wygląda pięknie obłędnie