fbpx
Bûche de Noël - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bûche de Noël
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Biszkopt:

Krem czekoladowy:

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie, pojedynczo dodawaj żółtka, ubijając po każdym dodaniu. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wmieszaj suche składniki do masy jajecznej.

KROK 2: Rozsmaruj ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, formując prostokąt. Piecz przez około 10-12 minut. Po upieczeniu natychmiast przewróć biszkopt na wilgotną ściereczkę, delikatnie zdejmij papier do pieczenia i zwiń biszkopt wraz ze ściereczką w roladę. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 3: Przygotuj krem czekoladowy. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i wanilią na sztywno. Delikatnie wmieszaj roztopioną czekoladę do ubitej śmietany.

KROK 4: Rozwiń ostudzony biszkopt i równomiernie rozsmaruj na nim krem czekoladowy. Zwiń biszkopt ponownie w roladę.

KROK 5: Udekoruj wierzch rolady, używając reszty kremu, aby stworzyć efekt kory drzewa. Możesz użyć widelca lub noża do masła, aby narysować linie i sęki. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.

Bûche de Noël to tradycyjny francuski deser serwowany w okresie Bożego Narodzenia. Jest piękny i smaczny.  To ciasto z pewnością doda świątecznego nastroju spotkaniom z bliskimi. 

Bûche de Noël

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+