Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Nie ma Wielkanocnego stołu bez mazurka! Ten w kształcie jaja sprawdzi się idealnie! Uwaga - jest słodko :)

  1. Przygotowujemy formę w kształcie jajka albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz i cukier smak migdałowy Delecta.
  4. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  5. Połowę opakowania bezy miksujemy na sztywno z wodą.
  6. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, formujemy na nim małe beziki (około 6-8 cm) i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  7. Piekarnika nie wyłączamy - podnosimy temperaturę 190 stopni C (bez termoobiegu).
  8. Kruche ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy w kształt jaja, zostawiając około 1/5 ciasta.
  9. Brzeg jajka wykańczamy warkoczem z tego przepisu lub spiralnym paskiem.
  10. Gotowe „jajko” wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
  11. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą, aby się nie przypaliła.
  12. Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową, posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy mini-bezami oraz pikami.

Mazurek bardzo szybko zniknie - gwarantujemy!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy