Mazurek “jajo” z kajmakiem i bezą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
2
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka cukru smak migdałowy Delecta
- ⅔ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- 50 ml mleka
- szczypta soli
- ½ opakowania bezy Delecta
- 60 ml wody
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Nie ma Wielkanocnego stołu bez mazurka! Ten w kształcie jaja sprawdzi się idealnie! Uwaga - jest słodko :)
- Przygotowujemy formę w kształcie jajka albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz i cukier smak migdałowy Delecta.
- Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Połowę opakowania bezy miksujemy na sztywno z wodą.
- Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, formujemy na nim małe beziki (około 6-8 cm) i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
- Piekarnika nie wyłączamy - podnosimy temperaturę 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Kruche ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy w kształt jaja, zostawiając około 1/5 ciasta.
- Brzeg jajka wykańczamy warkoczem z tego przepisu lub spiralnym paskiem.
- Gotowe „jajko” wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Masę krówkową podgrzewamy w rondlu z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą, aby się nie przypaliła.
- Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową, posypujemy płatkami migdałów i dekorujemy mini-bezami oraz pikami.
Mazurek bardzo szybko zniknie - gwarantujemy!