1h 30min 12 porcji Średni 2h
Tarta z jeżynami i różą

Tarta z jeżynami i różą

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 0,5 kg jeżyn
  • 5 żółtek
  • pół litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-4 łyżki wody różanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła

Dekoracje:

  • kilkanaście dodatkowych jeżyn
  • płatki róż do dekoracji

Jak przygotować tartę z jeżynami i różą?

Tarta z jeżynami to najlepszy pomysł na wykorzystania owoców jeżyny zebranych podczas wypadu do lasu lub kupionych na straganie w sezonie na te pyszne owoce.

  1. Jeżyny myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  3. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem, przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  7. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, gładką masę.
  8. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy wodę różaną i gotujemy na małym ogniu.
  9. Do ubitych żółtek wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko przez sitko. Mieszamy energicznie, dodajemy mąkę i podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia.
  10. Masę odstawiamy z ognia i dodajemy łyżkę masła oraz kakao – mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
  11. Lekko ciepły krem wykładamy na kruchym cieście i pozostawiamy do ostygnięcia.
  12. Na powierzchni ostudzonego kremu delikatnie układamy jeżyny i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  13. Przed podaniem tartę dekorujemy płatkami róży i pikiem.

Tarta wygląda (i smakuje!) wyjątkowo atrakcyjnie. Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: