fbpx
Tarta z czekoladą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z czekoladą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:
  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 2 żółtka
Ganasz czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 150 ml śmietany
  • łyżeczka chili

Przygotowanie

Czekolada pobudza zmysły, rozgrzewa i rozpala uczucia. Przepis na tartę z czekoladą łączy w sobie sprzeczności - słodycz z pikanterią i słodki smak ze słonym.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190º C bez termoobiegu.
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy przez około 2‒3 minuty do połączenia się składników.
  4. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  6. Ciastem wykładamy dno i boki formy, na koniec nakłuwamy je widelcem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut, do uzyskania złocistego koloru.
  8. Wyjmujemy  z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
  9. Warstwę słonego karmelu przygotowujemy gotując cukier z wodą, ciągle mieszając, aż syrop osiągnie złoty kolor.
  10. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło, śmietanę i sól.
  11. W kubeczku mieszamy żółtka i mleko. Następnie mieszamy je z karmelem, kręcąc energicznie, by nie stworzyły się grudki.
  12. Wlewamy masę na podpieczone ciasto i wsadzamy całość do piekarnika na 20 minut.
  13. Ganasz czekoladowy przygotowujemy roztapiając czekoladę z masłem. Zdejmujemy je z palnika i dodajemy śmietanę oraz chilli.
  14. Ganasz rozsmarowujemy bardzo delikatnie na warstwie słonego karmelu.
  15. Ozdabiamy dowolnie wybranym pikiem.

Tartę podajemy na zimno - dodatek chilli na pewno zadziała rozgrzewająco. Smacznego!

Tarta z czekoladą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+