1h 12 porcji Łatwy 3h
Tarta z jagodami
Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

  • 500 g borówek
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 2 żółtka
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%

Dekoracja:

  • kilka liści mięty

Jak przygotować tartę z jagodami?

Boskie połączenie kruchego ciasta z delikatnym, lekkim kremem z białej czekolady i z jagodami to wyjątkowy sposób na uczczenie pełni lata!

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i 125 g tłuszczu.
  3. Miksujemy przez około 2‒3 minuty, do połączenia się składników.
  4. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  6. Wykładamy dno i boki formy ciastem i nakłuwamy je widelcem.
  7. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20‒30 minut, aż się zarumieni.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
  9. Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy je z żółtkami i śmietanką.
  10. Uzyskaną masę podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 3-5 minut), cały czas mieszając.
  11. Gotową, gorącą masę wylewamy na wystudzone ciasto i czekamy 5-10 minut.
  12. Rozkładamy owoce na ciepłej masie i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  13. Następnie wkładamy tartę do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
  14. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty.
  15. W każdy kawałek wbijamy pik.

Nie ma lepszego deseru na długie, letnie popołudnia!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: