Masa czekoladowa do tortu - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 3 łyżki śmietany kremówki (30% tłuszczu)

Przygotowanie

KROK 1: W małym garnuszku na małym ogniu podgrzewaj śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

KROK 2: W kąpieli wodnej, w większym naczyniu umieść czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Top ją powoli, mieszając od czasu do czasu, aż uzyska gładką konsystencję.

KROK 3: Kiedy czekolada jest już całkowicie roztopiona, dodaj do niej masło pokrojone na małe kawałki. Mieszaj, aż masło się rozpuści i masa stanie się gładka.

KROK 4: Następnie dodaj powoli cukier puder i ekstrakt waniliowy, mieszając całość do uzyskania jednolitej masy.

KROK 5: Na koniec wlewaj podgrzaną śmietanę do masy czekoladowej, mieszając energicznie, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed użyciem do dekoracji tortu.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy