fbpx
Masa czekoladowa do tortu - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Masa czekoladowa do tortu
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 1
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 3 łyżki śmietany kremówki (30% tłuszczu)

Przygotowanie

KROK 1: W małym garnuszku na małym ogniu podgrzewaj śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

KROK 2: W kąpieli wodnej, w większym naczyniu umieść czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Top ją powoli, mieszając od czasu do czasu, aż uzyska gładką konsystencję.

KROK 3: Kiedy czekolada jest już całkowicie roztopiona, dodaj do niej masło pokrojone na małe kawałki. Mieszaj, aż masło się rozpuści i masa stanie się gładka.

KROK 4: Następnie dodaj powoli cukier puder i ekstrakt waniliowy, mieszając całość do uzyskania jednolitej masy.

KROK 5: Na koniec wlewaj podgrzaną śmietanę do masy czekoladowej, mieszając energicznie, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed użyciem do dekoracji tortu.

Masa czekoladowa do tortu

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+