fbpx
Masa czekoladowa do tortu - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Masa czekoladowa do tortu
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 1
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 3 łyżki śmietany kremówki (30% tłuszczu)

Przygotowanie

KROK 1: W małym garnuszku na małym ogniu podgrzewaj śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

KROK 2: W kąpieli wodnej, w większym naczyniu umieść czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki. Top ją powoli, mieszając od czasu do czasu, aż uzyska gładką konsystencję.

KROK 3: Kiedy czekolada jest już całkowicie roztopiona, dodaj do niej masło pokrojone na małe kawałki. Mieszaj, aż masło się rozpuści i masa stanie się gładka.

KROK 4: Następnie dodaj powoli cukier puder i ekstrakt waniliowy, mieszając całość do uzyskania jednolitej masy.

KROK 5: Na koniec wlewaj podgrzaną śmietanę do masy czekoladowej, mieszając energicznie, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed użyciem do dekoracji tortu.

Masa czekoladowa do tortu

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+