fbpx
Mazurek pomarańczowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek pomarańczowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

Krem pomarańczowy (orange curd):

  • sok z 3 dużych pomarańczy (około 150 ml)
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka + 2 żółtka

Dodatkowo:

  • plastry pomarańczy do dekoracji
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj ciasto kruche zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wyłóż nim dno oraz boki formy na mazurek (lub tortownicy o średnicy około 24 cm), wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, aby uniknąć powstawania bąbli powietrza podczas pieczenia.

KROK 2: Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 15-20 minut, aż będzie złociste. Wyjmij i ostudź.

KROK 3: Przygotuj orange curd: w małym rondelku wymieszaj sok pomarańczowy, skórkę, cukier i masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się rozpuści i składniki się połączą. W misce roztrzep jajka i żółtka, a następnie powoli dodawaj do nich gorącą mieszankę pomarańczową, cały czas mieszając. Przelej całość z powrotem do rondelka i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź.

KROK 4: Na ostudzony spód z ciasta kruchego wyłóż równomiernie orange curd. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa dobrze stężała.

KROK 5: Przed podaniem udekoruj mazurek świeżymi plasterkami pomarańczy i listkami mięty. Mazurek pomarańczowy z orange curd jest gotowy do podania.

Mazurek pomarańczowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+