1h 20min 12 porcji Łatwy
Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)

Nadzienie:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • szklanka cukru
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 3 łyżki miodu
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka

Jak przygotować tartę z rabarbarem?

Rabarbar i truskawki to dobrana para – warto sprawdzić ten duet szczególnie w pysznej tarcie!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż do zrumienienia. Odstawiamy je do wystudzenia.
  6. Truskawki i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plastry (parę sztuk pozostawiamy do dekoracji). Podsmażamy z cukrem tak, aby osiągnąć konsystencję dżemu, doprawiamy zmielonym pieprzem i odstawiamy.
  7. Mieszamy żółtka ze śmietaną, dodajemy miód. Masę wylewamy na podpieczone ciasto.
  8. Wsadzamy do piekarnika na 15 minut, następnie wylewamy dżem truskawkowo-rabarbarowy i wsadzamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.
  9. Ozdabiamy pozostawionymi truskawkami i rabarbarem, posypujemy cukrem pudrem.
  10. W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

Ta tarta to prawdziwy smak lata – wystarczy spróbować!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: