Jak przygotować tartę z rabarbarem?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Rabarbar i truskawki to dobrana para – warto sprawdzić ten duet szczególnie w pysznej tarcie!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż do zrumienienia. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Truskawki i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plastry (parę sztuk pozostawiamy do dekoracji). Podsmażamy z cukrem tak, aby osiągnąć konsystencję dżemu, doprawiamy zmielonym pieprzem i odstawiamy.
- Mieszamy żółtka ze śmietaną, dodajemy miód. Masę wylewamy na podpieczone ciasto.
- Wsadzamy do piekarnika na 15 minut, następnie wylewamy dżem truskawkowo-rabarbarowy i wsadzamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.
- Ozdabiamy pozostawionymi truskawkami i rabarbarem, posypujemy cukrem pudrem.
- W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.
Ta tarta to prawdziwy smak lata – wystarczy spróbować!