1h 12 porcji Łatwy
Mała czarna i karpatka! – z owocami lata

Mała czarna i karpatka! – z owocami lata

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 250 g owoców ( jagody, borówki, jeżyny)
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść owoców

Jak przygotować karpatkę z owocami lata?

Mała, czarna kawa w filiżance i kawałeczek karpatki z owocami lata rozgoni wszelkie troski w mgnieniu oka. Przekonajcie się sami!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i rozprowadzamy po okręgu, tak by powstał wieniec o szerokości około 8 cm.
  6. Czynność powtarzamy w drugiej tortownicy.
  7. Całość pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  8. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  9. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  10. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  11. Owoce myjemy i suszymy na ręczniku papierowym.
  12. Na dolną warstwę ciasta wykładamy krem, wysypujemy 2/3 owoców i przykrywamy drugim blatem.
  13. Wierzch karpatki posypujemy cukrem pudrem i pozostałymi owocami.
  14. Dekorujemy pikiem.

Z takim zestawem dzień od razu staje się lepszy.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: