fbpx
Krajanki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Krajanki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • truskawki
  • bułka tarta

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto. Zrób to samo z kruszonką.

KROK 2: Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na 1 cm grubości. Podpiecz około 10-15 minut.

KROK 3: Wierzch ciasta posyp bułką tartą i wyłóż pocięte na pół truskawki. Posyp wierzch kruszonką.

KROK 4: Piecz około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem pokrój na prostokątne kawałki.

Krajanki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+