fbpx
Krajanki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Krajanki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • truskawki
  • bułka tarta

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto. Zrób to samo z kruszonką.

KROK 2: Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na 1 cm grubości. Podpiecz około 10-15 minut.

KROK 3: Wierzch ciasta posyp bułką tartą i wyłóż pocięte na pół truskawki. Posyp wierzch kruszonką.

KROK 4: Piecz około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem pokrój na prostokątne kawałki.

Krajanki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+