
Trudność:
5 / 3
Ilość porcji:
15
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 100 g białek (z około 3 jajek) w temperaturze pokojowej
 - 110 g migdałów blanszowanych Bakalland
 - 200 g cukru pudru
 - 50 g drobnego cukru do wypieków
 - 1 opakowanie cukru migdałowego Delecta
 
- 100 g gorzkiej czekolady
 - 50 g masła
 - 2 łyżeczki mleka w proszku
 - 50 ml mleka
 - 2 łyżki cukru pudru
 
Przygotowanie
Każdego dnia mierzymy się z trudnościami, odczuwamy radość, wdzięczność, miłość. Każdą z tych emocji najlepiej dzieli się z najbliższymi. Tym, którzy stoją obok nas niezależnie od sytuacji - warto podziękować :)
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C (bez termoobiegu).
 - Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
 - Migdały mielimy, a następnie przesiewamy przez sitko z cukrem pudrem.
 - Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo drobny cukier, łyżka po łyżce oraz cukier smak migdałowy Delecta. Dalej ubijamy.
 - Dodajemy przesiane migdały z cukrem pudrem, mieszamy do połączenia składników (nie za długo).
 - Przygotowujemy rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką (około 1 cm).
 - Masę przekładamy do rękawa, po czym wyciskamy na blasze nieduże makaroniki o średnicy około 2,5 cm, pozostawiając między nimi spore odstępy.
 - Po zapełnieniu całej blaszki odstawiamy ją na czas od 30 minut do 1 godziny, by makaroniki się wysuszyły.
 - Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 8 - 10 minut.
 - Po tym czasie odstawiamy do lekkiego przestudzenia i przenosimy na kratkę.
 - Czekoladę połamaną w kostki, masło i cukier umieszczamy w rondlu.
 - Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia składników.
 - Mleko w proszku rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy, podgrzewamy i mieszamy rózgą, aż składniki się połączą.
 - Krem studzimy, przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na makaroniki, a następnie przykładamy drugie ciasteczko.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Smacznego!





