1h 30min 12 porcji Średni
Ciasto kokosanka

Ciasto kokosanka

Składniki

Biszkopt

Krem

Beza

Poncz

  • Sok z ½ cytryny
  • 50 ml wody
  • 30 ml alkoholu

Jak przygotować ciasto kokosankę?

Kokosowe desery szybko znikają ze stołu, choć nie tak często się na nim pojawiają. A szkoda!

  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy biszkopt. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku.
  4. Wsypujemy mąkę i mieszamy całość.
  5. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej tortownicy (30 cm) i pieczemy około 30-35 minut.
  6. Do kremu odlewamy 1 szklankę soku z puszki ananasów. Odsączamy owoce i kroimy je w kostkę.
  7. Połowę budyniu połączoną z 1 łyżeczką mąki wsypujemy do ½ szklanki soku i mieszamy.
  8. Pozostały sok gotujemy z 3 łyżkami cukru.
  9. Wlewamy rozmieszany proszek i gotujemy całość, nie przerywając mieszania.
  10. Ugotowany budyń pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy z 2 żółtkami i masą budyniową.
  11. Do kremu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i wstawiamy do lodówki.
  12. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec po 1 łyżce cukru. To baza do naszej bezy.
  13. Pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem o smaku kokosowym Delecta. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  14. Pieczemy bezę 25-30 minut w 180°C (bez termoobiegu).
  15. Biszkopt nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem. Nakładamy na niego krem i przykrywamy bezą.
  16. Do gotowej kokosanki wbijamy ulubiony pik.

Warto poświęcić ten czas, bo kokosanka wychodzi naprawdę pyszna. I wcale nie jest taka trudna. Sprawdźcie sami!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...