fbpx
Ciasto Kokosanka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto Kokosanka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 5
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 1:30 h

Składniki

BISZKOPT

KREM

  • ½ opakowania budyniu smak śmietankowy Delecta
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 500 g ananasów z puszki

BEZA

  • białka z 4 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania wiórków kokosowych Bakalland

PONCZ

  • sok z ½ cytryny
  • 50 ml wody
  • 30 ml alkoholu

Przygotowanie

KROK 1 - Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).

KROK 2 - Przygotowujemy biszkopt. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę i mieszamy całość.

KROK 3 - Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej tortownicy (30 cm) i pieczemy około 30-35 minut.

KROK 4 - Do kremu odlewamy 1 szklankę soku z puszki ananasów. Odsączamy owoce i kroimy je w kostkę.

KROK 5 - Połowę budyniu połączoną z 1 łyżeczką mąki wsypujemy do ½ szklanki soku i mieszamy. Pozostały sok gotujemy z 3 łyżkami cukru. Wlewamy rozmieszany proszek i gotujemy całość, nie przerywając mieszania.

KROK 6 - Ugotowany budyń pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy z 2 żółtkami. Do kremu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i wstawiamy do lodówki.

KROK 7 - Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec po 1 łyżce cukru. To baza do naszej bezy.

KROK 8 - Pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem o smaku kokosowym Delecta. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy bezę 25-30 minut w 180°C (bez termoobiegu).

KROK 9 - Biszkopt nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem. Nakładamy na niego krem i przykrywamy bezą.

Ciasto Kokosanka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+