Lokma - tureckie pączki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Syrop:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • kilka kropli soku z cytryny

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłą wodę i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

KROK 2: W międzyczasie przygotuj syrop. W małym rondlu wymieszaj cukier i wodę, gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj kilka kropli soku z cytryny, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

KROK 3: Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzej olej w głębokim garnku. Ciasto nakładaj łyżką do gorącego oleju, formując małe kule.

KROK 4: Smaż pączki na złoty kolor z obu stron. Pączki powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

KROK 5: Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym, a następnie jeszcze ciepłe zanurz w syropie.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy