fbpx
Mazurki w trzech odsłonach - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurki w trzech odsłonach
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 75

Składniki

Kruche ciastoMasa kajmakowaMasa lemon curdMasa śmietankowaDekoracje

Przygotowanie

Polskie tradycje wielkanocne są bardzo bogate. Co roku stoły uginają się od klasycznych deserów, a może… warto trochę zaszaleć i zmiksować tradycję z nowoczesnością? Wystarczy odrobina wyobraźni i ulubione smaki! Jak zrobić mazurki w trzech odsłonach?

  1. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Kruche ciasto Delecta, jajo i pokrojone masło miksujemy na średnich obrotach około 2 minuty.
  3. Zmiksowne ciasto zagniatamy energicznie do połączenia się składników.
  4. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła o średnicy około 8-10 cm i obręcze o tej samej średnicy zewnętrznej, z wewnętrznym otworem około 6 cm.
  5. Sklejamy ze sobą dwie warstwy. Ciasto powinno utworzyć „talerzyk z rantem”.
  6. Pieczemy ciastka około 45 minut do lekkiego zarumienienia.
  7. Podgrzewamy lekko masę kajmakową Bakalland.
  8. Teraz czas na masę lemon curd. Dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Ścieramy skórkę na tarce, po czym wyciskamy sok.
  9. Sok i startą skórkę przekładamy do rondla, dodajemy cukier, cukier ze skórą cytrynową i jaja. Wszystko mieszamy trzepaczką.
  10. Dodajemy masło pokrojone na kawałki.
  11. Do większego garnka wlewamy trochę wody. Nakładamy na garnek miskę z masą – woda nie może dotykać jej dna. Zagotowujemy wodę i ustawiamy średnią moc palnika. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.
  12. Ogrzewamy i mieszamy masę coraz częściej, aż zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniu. Powinno to zająć około 15 minut.
  13. Jeszcze masa śmietankowa. Śmietankę mieszamy z mascarpone i dodajemy mix do śmietany. Miksujemy na najwyższych obrotach kilka minut.
  14. Wystudzone mazurki przekładamy przygotowanymi masami. Dekorujemy wedle uznania Fajnymi Pisakami XXL w różnych kolorach! Motywów wielkanocnych jest dużo.
  15. Do mazurków wbijamy ulubione piki.

Klasyczne przepisy z odrobiną szaleństwa pomagają pokonać coroczną monotonnie. Przy robieniu mazurków dochodzi jeszcze opcja dobrej zabawy – dekorowanie ciastek jest tak samo fajne, jak kolorowanie pisanek!

Mazurki w trzech odsłonach - Delektujemy.pl

Mazurki w trzech odsłonach

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+