Składniki
Składniki:- 300 ml mleka 2%
- 200 ml mleka kokosowego
- 80 ml śmietany 30%
- kawałek imbiru i trawy cytrynowej
- 3 łyżki ryżu arborio
- 100 g suszonych moreli Bakalland
- 100 g cukru brązowego
Przygotowanie
Ryżowa wariacja na temat lodów zaskoczy niejednego niedowiarka - tak, lody ryżowe potrafią być przepyszne!
- Ryż zalewamy wodą i zostawiamy na 10 minut, a następnie odcedzamy.
- W rondlu łączymy mleko, mleko kokosowe, śmietankę, trawę cytrynową, pokrojony w cząstki imbir i pół kubka wody.
- Całość wstawiamy na palnik i zagotowujemy, a następnie wyjmujemy imbir i trawę cytrynową.
- Do mleka dodajemy ryż, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone na małe kawałki morele oraz cukier.
- Gotowy krem nakładamy do foremek na lody (plastikowych z patyczkiem lub silikonowych do sorbetów) i wstawiamy do zamrażarki.
- Po godzinie do lodów można wsadzić patyczki (lub kolorowe słomki) i kontynuować zamrażanie.
- Lody należy mrozić co najmniej 2-3 godziny.
- Po wyjęciu możemy dekorować ulubionymi pikami.
Z takim orzeźwieniem dzień staje się lepszy!