fbpx
Lody ryżowe z morelami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Lody ryżowe z morelami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 60

Składniki

Składniki:
  • 300 ml mleka 2%
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 80 ml śmietany 30%
  • kawałek imbiru i trawy cytrynowej
  • 3 łyżki ryżu arborio
  • 100 g suszonych moreli Bakalland
  • 100 g cukru brązowego

Przygotowanie

Ryżowa wariacja na temat lodów zaskoczy niejednego niedowiarka - tak, lody ryżowe potrafią być przepyszne!
  1. Ryż zalewamy wodą i zostawiamy na 10 minut, a następnie odcedzamy.
  2. W rondlu łączymy mleko, mleko kokosowe, śmietankę, trawę cytrynową, pokrojony w cząstki imbir i pół kubka wody.
  3. Całość wstawiamy na palnik i zagotowujemy, a następnie wyjmujemy imbir i trawę cytrynową.
  4. Do mleka dodajemy ryż, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut.
  5. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone na małe kawałki morele oraz cukier.
  6. Gotowy krem nakładamy do foremek na lody (plastikowych z patyczkiem lub silikonowych do sorbetów) i wstawiamy do zamrażarki.
  7. Po godzinie do lodów można wsadzić patyczki (lub kolorowe słomki) i kontynuować zamrażanie.
  8. Lody należy mrozić co najmniej 2-3 godziny.
  9. Po wyjęciu możemy dekorować ulubionymi pikami.

Z takim orzeźwieniem dzień staje się lepszy!

Lody ryżowe z morelami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+