Lody ryżowe z morelami

4 h 6 porcjiŁatwy

Na blogu już kilka razy prezentowałam Wam moje sposoby na domowe lody. Takich jak dziś jednak do tej pory nie robiłam! Zapraszam do wypróbowania domowych lodów, przygotowanych na bazie mleka kokosowego, suszonych moreli i... ryżu!

Składniki

  • 300 ml mleka 2%
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 80 ml śmietany 30%
  • kawałek imbiru i trawy cytrynowej
  • 3 łyżki ryżu arborio
  • 1/2 opakowania 200 g suszonych moreli Bakalland
  • 100 g cukru brązowego

Jak przygotować Lody ryżowe z morelami?

Ryż zalewam wodą i zostawiam na 10 minut, a następnie odcedzam. W rondlu łączę mleko, mleko kokosowe, śmietankę, trawę cytrynową, pokrojony w cząstki imbir i pół kubka wody. Całość wstawiam na palnik i zagotowuję, a następnie wyjmuję imbir i trawę cytrynową. Do mleka dodaję ryż, zagotowuję, a następnie zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem przez ok. 35 minut. Po tym czasie zdejmuję z ognia, dodaję pokrojone na małe kawałki morele oraz cukier.
Gotowy krem nakładam do foremek na lody (plastikowych z patyczkiem lub silikonowych do sorbetów) i wstawiam do zamrażarki. Po godzinie do lodów można wsadzić patyczki (lub kolorowe słomki) i kontynuować zamrażanie. Lody należy mrozić co najmniej 2-3 godziny.