40min 6 porcji Łatwy 11h 20min
Lody kajmakowe z solą morską – przepis Anny

Lody kajmakowe z solą morską – przepis Anny

Składniki

Nadzienie:

Jak przygotować lody kajmakowe z solą morską?

Uwielbiacie połączenie karmelu z solą? Gdy posmakujecie lodów kajmakowych z solą, już nigdy nie będziecie mogli się im oprzeć.

  1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
  2. W garnuszku podgrzewamy mleko i śmietanę do zagotowania.
  3. Dodajemy masę jajeczną i, cały czas mieszając, podgrzewamy aż do zgęstnienia – uważamy, aby krem się nie zagotował!
  4. Dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy krem, aż do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy.
  5. Krem zestawiamy z ognia i studzimy.
  6. Opcja z maszyną do lodów:
    1. Masę wlewamy do zmrożonego w zamrażarce pojemnika w maszynie do lodów i włączamy maszynę na około 45 minut.
    2. W czasie miksowania dodajemy rozgniecioną na drobne kryształki sól morską.
    3. Gotowe lody przekładamy łyżką do lodów do pucharków i dekorujemy posypkami.
  7.  Opcja bez maszyny do lodów:
    1. Masę przelewamy do szklanej miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.
    2. Po tym czasie wyjmujemy miskę i miksujemy masę na najwyższych obrotach przez kilka minut, po czym ponownie wstawiamy ją do lodówki na 2 godziny.
    3. Czynność powtarzamy jeszcze 2-3 razy.
    4. W czasie ostatniego miksowania dodajemy posypkę oraz sól – warto ją wcześniej nieco rozgnieść, np. przy pomocy łyżki.
    5. Przelewamy do pojemnika z pokrywką.
  8.  Lody przechowujemy w zamrażalniku i wyciągamy na 5 minut przed podaniem.
  9. Dekorujemy pikiem.

Po prostu pyszne!

Średnia: 4,67 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: