fbpx
Galaretka z musem z czerwonych porzeczek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Galaretka z musem z czerwonych porzeczek
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30

Składniki

Dekoracja:

Przygotowanie

Czerwona porzeczka to owoc uniwersalny - pasuje zarówno do mięs, jak i do słodkich deserów. Galaretka z musem to najlepszy pomysł na lekki, letni deser.

  1. Galaretkę zalewamy 350 ml wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  2. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ją do galaretki i mieszamy całość.
  3. Porzeczki miksujemy blenderem i przecedzamy przez sitko. Pestki usuwamy, a przecier dodajemy do rozpuszczonej galaretki.
  4. Przygotowujemy filiżanki lub kokilki, które smarujemy wewnątrz odrobiną oliwy.
  5. Galaretkę przelewamy do filiżanek i odstawiamy do stężenia na kilka godzin.
  6. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem.
  7. Stężałą galaretkę przekładamy do pucharków, dekorujemy bitą śmietaną, gałązkami porzeczek, ulubioną posypką i pikiem.

Kompot porzeczkowy często gościł na stole naszych babć - na pewno nie powstydziłyby się takiego deseru!

Galaretka z musem z czerwonych porzeczek

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+