30min 4 porcje Łatwy
Galaretka z musem z czerwonych porzeczek

Galaretka z musem z czerwonych porzeczek

Składniki

Dekoracja:

Jak przygotować galaretkę z musem?

Czerwona porzeczka to owoc uniwersalny – pasuje zarówno do mięs, jak i do słodkich deserów. Galaretka z musem to najlepszy pomysł na lekki, letni deser.

  1. Galaretkę zalewamy 350 ml wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  2. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ją do galaretki i mieszamy całość.
  3. Porzeczki miksujemy blenderem i przecedzamy przez sitko. Pestki usuwamy, a przecier dodajemy do rozpuszczonej galaretki.
  4. Przygotowujemy filiżanki lub kokilki, które smarujemy wewnątrz odrobiną oliwy.
  5. Galaretkę przelewamy do filiżanek i odstawiamy do stężenia na kilka godzin.
  6. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem.
  7. Stężałą galaretkę przekładamy do pucharków, dekorujemy bitą śmietaną, gałązkami porzeczek, ulubioną posypką i pikiem.

Kompot porzeczkowy często gościł na stole naszych babć – na pewno nie powstydziłyby się takiego deseru!

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 72
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: