fbpx
Sorbet truskawkowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sorbet truskawkowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 30

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: W rondelku umieść wodę, cukier i cukier ze skórką cytrynową. Podgrzej kilka minut, często mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Z truskawek usuń szypułki. Zmiksuj je na gładką masę przy pomocy blendera. Dodaj syrop cukrowy i wymieszaj. Przelej do pojemnika na lody i wstaw do zamrażalnika.

KROK 3: Wyciągaj sorbet co 1-2 godziny i mieszaj szpatułką lub blenderem, tak aby sorbet nie zamroził się na kamień, tylko dało się z niego nakładać gałki. Przed podaniem możesz sorbet dodatkowo umieścić w malakserze i rozdrobnić.

Sorbet truskawkowy to wyjątkowo orzeźwiający i smaczny deser, idealny na gorące letnie dni. Jego głównym składnikiem są świeże lub mrożone truskawki, które nadają mu intensywny owocowy smak.

Przepis na sorbet truskawkowy jest stosunkowo prosty. Wystarczy zmiksować truskawki z odrobiną wody i cukru, a następnie zamrozić masę, mieszając ją co jakiś czas. Niektórzy dodają do niego także sok z cytryny, by podkreślić smak truskawek.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sorbet truskawkowy w domu, nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu. Domowy sorbet truskawkowy można przygotować nawet w zwykłej zamrażarce.

Sorbet z truskawek można podawać samodzielnie lub jako dodatek do innych deserów. Jego lekka i puszysta konsystencja oraz intensywny smak truskawek z pewnością zachwycą każdego łasucha.

Sorbet truskawkowy - Delektujemy.pl

Sorbet truskawkowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+