Lava cake - płynne ciasto czekoladowe
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Małe foremki do pieczenia (np. kokilki) wysmaruj masłem i oprósz mąką.
KROK 2: W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem. Odstaw do ostygnięcia.
KROK 3: W dużej misce ubij jajka, żółtka i cukier, aż masa stanie się jasna i puszysta. Delikatnie wmieszaj przestudzoną czekoladę z masłem.
KROK 4: Dodaj mąkę i szczyptę soli do masy, mieszając delikatnie, aby składniki się połączyły.
KROK 5: Napełnij przygotowane foremki ciastem, wypełniając je do około 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku przez około 10-12 minut. Ciasto powinno być upieczone z wierzchu, ale mieć płynne środek. Ciasto możesz udekorować owocami, my postawiliśmy na porzeczki oraz cukrem pudrem.