fbpx
Ciasto cytrynowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto cytrynowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego
  • 3 duże jajka
  • Sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Dekoracja

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodaj skórkę i sok z cytryn.

KROK 2: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, na przemian z mlekiem, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

KROK 3: Przelej ciasto do keksówki, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz przez około 45-50 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

KROK 4: Przygotuj lukier. Zawartość torebki wsyp do miseczki. Dodaj ok. 2 łyżki (15 ml) gorącej wody i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 5: Gdy ciasto ostygnie, równomiernie rozprowadź lukier na wierzchu, tworząc grubą warstwę. Pozwól lukrowi stężeć przed podaniem.

Ciasto cytrynowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+