fbpx
Kruche ciasto - kruche cudeńka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche ciasto - kruche cudeńka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 32
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Kruche cudeńka do idealny towarzysz popołudniowej kawy. Jeśli znajomi zapowiedzieli się na kawie za 1,5 godziny, a Wasza szafka ze słodyczami świeci pustkami, właśnie znaleźliście ratunek.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy, miksując mieszankę do wypieku kruchego ciasta z żółtkiem oraz masłem i sokiem z cytryny.
  3. Wyrobioną masę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką i wykrawamy dowolne kształty foremkami lub szklanką.
  5. Układamy na blasze, smarujemy wierzch ciastek pozostałym białkiem i posypujemy dodatkami: część brązowym cukrem, część czekoladą i część skórką pomarańczową.
  6. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 30 minut, po czym wyciągamy do całkowitego ostudzenia.
  7. Dekorujemy pikiem.

Nie pozostało nic innego, jak zacząć parzyć kawę i czekać na gości.

Kruche ciasto - kruche cudeńka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Julia

06-07-2023

Ocena:

Bardzo łatwe do przygotowania i pyszne

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+