2h 32 porcji Łatwy 30min
Kruche ciasto – kruche cudeńka
Kruche ciasto – kruche cudeńka

Kruche ciasto – kruche cudeńka

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować kruche ciasto - kruche cudeńka?

Kruche cudeńka do idealny towarzysz popołudniowej kawy. Jeśli znajomi zapowiedzieli się na kawie za 1,5 godziny, a Wasza szafka ze słodyczami świeci pustkami, właśnie znaleźliście ratunek.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy miksując mieszankę do wypieku kruchego ciasta z żółtkiem oraz masłem i sokiem z cytryny.
  3. Wyrobioną masę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm podsypując mąką i wykrawamy dowolne kształty foremkami lub szklanką.
  5. Układamy na blasze, smarujemy wierzch ciastek pozostałym białkiem i posypujemy dodatkami: część brązowym cukrem, część czekoladą i część skórką pomarańczową.
  6. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 30 minut, po czym wyciągamy do całkowitego ostudzenia.
  7. Dekorujemy pikiem.

Nie pozostało nic innego, jak zacząć parzyć kawę i czekać na gości.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: