1h 30min 10 porcji Łatwy 3h
Kuch babka drożdżowa
Kuch babka drożdżowa

Kuch babka drożdżowa

Składniki

Ciasto:

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody

Jak przygotować kuch babkę drożdzową?

Mazury i Warmia kuchem stoją! Ta pyszna babka drożdżowa to częsty gość w domach i kawiarniach tego regionu. Dzięki naszemu przepisowi skusi się na nią cała Polska!

  1. Wsypujemy wszystkie sypkie składniki do miski i mieszamy. Wbijamy do nich żółtka.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło, a gdy zacznie skwierczeć wlewamy mleko.
  3. Zawartość rondelka wlewamy do ciasta, dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.
  4. Ciasto wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach około 6 minut. Możemy użyć drewnianej grubej kopyści. Ciasto ma być gęste, dające się nakładać łyżką.
  5. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  6. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odsączamy.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy rodzynki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  8. Foremkę do babki smarujemy masłem.
  9. Nakładamy ciasto do foremki, do połowy jej wysokości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  11. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45-55 minut.
  12. Przygotowujemy lukier: mieszamy za pomocą trzepaczki cukier puder z wodą tak, żeby powstała gęsta, biała, aksamitna masa lub korzystamy z tego przepisu.
  13. Polewamy nim babkę i odstawiamy do stężenia, a na koniec dekorujemy ulubionym pikiem.

Masło i miód mogą uzupełnić pyszny smak kucha – polecamy eksperymenty z ulubionymi dodatkami!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: