Kruche z kokosową posypką, malinami i bezą
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnego masła
- 250 g malin
- 1 opakowanie Beza Delecta
Kruszonka:
- 75 g zimnego masła w kawałkach
- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru o smaku kokosowym Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub w mikserze (płaskim mieszadłem), łącząc mieszankę do wypieku domowego ciasta z dodatkiem zimnego masła, pokrojonego w kostkę, dodatkiem cukru kokosowego i jajkiem.
KROK 2 - Wkładamy na 20 minut do lodówki, po czym wykładamy nim spód blaszki.
KROK 3 - Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut.
KROK 4 - W międzyczasie szykujemy kruszonkę, rozcierając kawałki zimnego masła z mąką i cukrem.
KROK 5 - Czas na bezę. Miksujemy zawartość opakowania do przygotowania domowej bezy ze 100 ml zimnej wody.
KROK 6 - Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Skręcamy temperaturę do 140°C.
KROK 7 - Na spodzie układamy maliny (ok. 200g) a na nich rozsmarowujemy masę na bezę.
KROK 8 - Na bezie układamy resztę malin a całość posypujemy kruszonką.
KROK 9 - Wkładamy do piekarnika na ok 45- 50 minut.
KROK 10 - Po tym czasie gasimy piekarnik a ciasto pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.