1h 12 porcji Łatwy
Babeczki z porzeczkami

Babeczki z porzeczkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować babeczki z porzeczkami?

Porzeczki to kolejne niedoceniane owoce, które warto wykorzystać w czerwcu w kuchni. Może warto wybrać babeczki?

  1. Myjemy i suszymy porzeczki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
  3. W wysokim naczyniu mieszamy wodę z roztopioną margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania z ciastem i miksujemy przez około 4 minuty.
  4. Kiedy masa jest gładka, dodajemy do niej posiekane orzechy makadamia oraz dwie garści porzeczek. Mieszamy do połączenia się składników.
  5. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek.
  6. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
  7. Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy je na 20 minut do wystudzenia.
  8. Polewę czekoladową roztapiamy w miseczce z gorącą wodą i oblewamy delikatnie całą powierzchnię babeczki równomiernie.
  9. Wierzch babeczki dekorujemy małą gałązką z porzeczkami.
  10. W babeczki wbijamy ulubione piki.

Kwaśne porzeczki z orzechami i polewą smakują znacznie łagodniej. To idealne orzeźwienie na lato!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...