fbpx
Babeczki z porzeczkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z porzeczkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
  • 4 jaja
  • 100 ml wody
  • 200 g margaryny
  • 1 opakowanie orzechów makadamia Bakalland
  • 2 garści obranych czerwonych porzeczek
Nadzienie:

Przygotowanie

Porzeczki to kolejne niedoceniane owoce, które warto wykorzystać w czerwcu w kuchni. Może warto wybrać babeczki?

  1. Myjemy i suszymy porzeczki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
  3. W wysokim naczyniu mieszamy wodę z roztopioną margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania z ciastem i miksujemy przez około 4 minuty.
  4. Kiedy masa jest gładka, dodajemy do niej posiekane orzechy makadamia oraz dwie garści porzeczek. Mieszamy do połączenia się składników.
  5. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek.
  6. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
  7. Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy je na 20 minut do wystudzenia.
  8. Polewę czekoladową roztapiamy w miseczce z gorącą wodą i oblewamy delikatnie całą powierzchnię babeczki równomiernie.
  9. Wierzch babeczki dekorujemy małą gałązką z porzeczkami.
  10. W babeczki wbijamy ulubione piki.

Kwaśne porzeczki z orzechami i polewą smakują znacznie łagodniej. To idealne orzeźwienie na lato!

Babeczki z porzeczkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+