1h 16 porcji Łatwy 30min
Drożdżowe z czereśniami

Drożdżowe z czereśniami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 2 garści czereśni

Kruszonka:

Jak przygotować drożdżowe z czereśniami?

Czereśnie zrywane prosto z drzewa smakują najlepiej, ale te ze straganu także smakują znakomicie! Dobrym wyborem jest wykorzystanie ich do ciasta drożdżowego.

  1. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 200°C (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z roztopioną margaryną, a następnie miksujemy około 5 minut.
  3. Gotową masę przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Czereśnie drylujemy i układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta.
  5. Orzechy trzemy na tarce, dodajemy masło oraz cukier i zagniatamy kruszonkę.
  6. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  7. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem odpowiednim do okazji.

Kruszonka z orzechów to nietypowe urozmaicenie klasycznego ciasta drożdżowego. Spróbujcie!

Średnia: 4,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: