fbpx
Drożdżowe z czereśniami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Drożdżowe z czereśniami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2 garści czereśni
Kruszonka:

Przygotowanie

Czereśnie zrywane prosto z drzewa smakują najlepiej, ale te ze straganu także smakują znakomicie! Dobrym wyborem jest wykorzystanie ich do ciasta drożdżowego.

  1. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z roztopioną margaryną, a następnie miksujemy około 5 minut.
  3. Gotową masę przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Czereśnie drylujemy i układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta.
  5. Orzechy trzemy na tarce, dodajemy masło oraz cukier i zagniatamy kruszonkę.
  6. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  7. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem odpowiednim do okazji.

Kruszonka z orzechów to nietypowe urozmaicenie klasycznego ciasta drożdżowego. Spróbujcie!

Drożdżowe z czereśniami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+