Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

1 h 30 min12 porcji

Pewnie nie wszyscy 1 września wspominają z nostalgią, ale ja tak!

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Wstęp

Jako dziecko czekałam na 1 września nie tylko dlatego, że przez wakacje tęskniłam za szkołą i koleżankami, ale także cieszyłam się z uroczystego rozpoczęcia czegoś nowego. Kompletowałam nowe zeszyty, piórnik i przybory szkolne i czekałam na każdą pierwszą lekcję. Dla wszystkich uczniów i rodziców, którzy czekali z niecierpliwością na dzisiejszy dzień mam brzoskwiniową propozycję na dobre rozpoczęcie. Komu kawałeczek?

Jak przygotować Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami?

Zaczynam od przygotowania ciasta według instrukcji na opakowaniu, dodając pod koniec miksowania mak. Ciasto piekę w okrągłej tortownicy o średnicy ok. 24 cm w temperaturze 160−170ºC przez ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto w formie wykładam na kratkę do ostudzenia.

Zawartość torebki z kremem mieszam w mleku i miksuję na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody i czekam, aż zacznie tężeć.

Wystudzone ciasto przekrawam na dwa blaty stosując tę metodę. Blat układam na paterze, przekładam kremem waniliowym, a następnie przykrywam drugim blatem.

Brzoskwinie myję, kroję w plastry i układam na wierzchu ciasta. Następnie tężejącą galaretką, łyżka po łyżce zalewam brzoskwinie tak, aby powstała na nich glazura, a jednocześnie aby galaretka wsiąkła w ciasto. Odstawiamy do schłodzenia na co najmniej godzinę.

 

 

*jako alternatywę dla kremu tortowego proponuję wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz