fbpx
Biały lion bez pieczenia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biały lion bez pieczenia
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady

Polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj krem:  z 500 ml śmietanki odlej 100 ml, dodaj do niej kostki czekolady i podgrzej w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia czekolady. Wystudź. Pozostałą część śmietanki przełóż do miski, dodaj mascarpone i cukier puder, ubij na puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj partiami czekoladę ze śmietanką, ubijaj do połączenia się składników.  

KROK 2: Kajmak przełóż do rondelka, dodaj 100 ml śmietanki 30% i podgrzej, aby całość stała się lekko płynna. Dodaj 100 g posiekanych orzeszków i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. 

KROK 3: Przygotuj polewę: czekoladę pokrusz w kostki, dodaj śmietankę i podgrzej w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się czekolady. Wymieszaj i wystudź.  

KROK 4: W tym czasie zacznij składać ciasto: dno formy 20 x 30 cm wyłóż herbatnikami.  Odłóż 3-4 łyżki kremu, a pozostałą ilość podziel na dwie części. Jedną wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek. Dodaj warstwę z kajmaku z orzechami, przykryj herbatnikami. Wyłóż drugą część masy oraz kolejną warstwę herbatników. Wierzch posmaruj odłożonym wcześniej kremem, polej polewa i udekoruj pozostałymi orzeszkami. Wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na cała noc, by herbatniki zmiękły. 

Biały lion bez pieczenia - Delektujemy.pl

Biały lion bez pieczenia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+