Składniki
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
Polewa:
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 300 g herbatników
- 1 puszka kajmaku Delecta o smaku słonego karmelu
- 100 ml śmietanki 30%
- 150 g orzeszków ziemnych prażonych i solonych
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj krem: z 500 ml śmietanki odlej 100 ml, dodaj do niej kostki czekolady i podgrzej w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia czekolady. Wystudź. Pozostałą część śmietanki przełóż do miski, dodaj mascarpone i cukier puder, ubij na puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj partiami czekoladę ze śmietanką, ubijaj do połączenia się składników.
KROK 2: Kajmak przełóż do rondelka, dodaj 100 ml śmietanki 30% i podgrzej, aby całość stała się lekko płynna. Dodaj 100 g posiekanych orzeszków i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
KROK 3: Przygotuj polewę: czekoladę pokrusz w kostki, dodaj śmietankę i podgrzej w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się czekolady. Wymieszaj i wystudź.
KROK 4: W tym czasie zacznij składać ciasto: dno formy 20 x 30 cm wyłóż herbatnikami. Odłóż 3-4 łyżki kremu, a pozostałą ilość podziel na dwie części. Jedną wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek. Dodaj warstwę z kajmaku z orzechami, przykryj herbatnikami. Wyłóż drugą część masy oraz kolejną warstwę herbatników. Wierzch posmaruj odłożonym wcześniej kremem, polej polewa i udekoruj pozostałymi orzeszkami. Wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na cała noc, by herbatniki zmiękły.