1h 8 porcji Łatwy 30min
Babeczki z owocową owsianką i kremem waniliowym

Babeczki z owocową owsianką i kremem waniliowym

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować babeczki z owocową owsianką?

Babeczki to zawsze dobry pomysł. Wersja z owocową owsianką jest dodatkowo zdrowa i smaczna.

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy wsypując zawartość torebki do głębokiej miski, dodając jajo i tłuszcz.
  2. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  3. Odkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  5. Schłodzone ciasto dzielimy na 8 części i wyklejamy foremki do babeczek.
  6. Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
  7. Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z foremek.
  8. Przygotowujemy budyń waniliowy* z dodatkiem cukru na 400 ml mleka i studzimy, przykrywając garnek folią spożywczą.
  9. Do wystudzonego budyniu dodajemy ser mascarpone i dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  10. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak, by lekko je zakrył i gotujemy na średnim ogniu z dodatkiem miodu, owoców i skórki pomarańczowej do momentu, aż płyn odparuje.
  11. Na suchej patelni prażymy orzechy, obieramy je ze skórek i dodajemy do owsianki.
  12. Upieczone babeczki nadziewamy kremem waniliowym i przykrywamy owsianką.
  13. Podajemy po wystudzeniu i dekorujemy pikiem.

Polecamy szczególnie jako lekką przekąskę między posiłkami – nie wywołują wyrzutów sumienia. Chociaż szybko mogą się skończyć. 🙂

*jako alternatywę dla kremu budyniowego proponujemy wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...