Babeczki z owocową owsianką i kremem waniliowym

1 h 8 porcji

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

Jak przygotować Babeczki z owocową owsianką i kremem waniliowym?

Przygotowanie babeczek rozpoczynam od zagniecenia klasycznego kruchego ciasta, które odstawiam do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto dzielę na 8 części i wyklejam foremki do babeczek. Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 25 minut. Upieczone babeczki odstawiam do wystudzenia i wyjmuję z foremek.

Przygotowuję budyń waniliowy* z dodatkiem cukru na 400 ml mleka i studzę, przykrywając garnek folią spożywczą. Do wystudzonego budyniu dodaję ser mascarpone i dokładnie miksuję do uzyskania gładkiego kremu.

Czas na przygotowanie owsianki z owocami, która posłuży jako nadzienie do babeczek. Płatki owsiane zalewam wrzątkiem tak, by lekko je zakrył i gotuję na średnim ogniu z dodatkiem miodu, owoców i skórki pomarańczowej do momentu, aż płyn odparuje.

Na suchej patelni prażę orzechy, obieram je ze skórek i dodaję do owsianki.

Upieczone babeczki nadziewam kremem waniliowym i przykrywam owsianką.

Podaję po wystudzeniu.

 

*jako alternatywę dla kremu budyniowego proponuję wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz