1h 12 porcji Średni
Tarta z pomarańczami
Tarta z pomarańczami

Tarta z pomarańczami

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 5 łyżek kakao
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)

Nadzienie:

Dekoracja:

  • 3 szczypty cynamonu

Jak przygotować tartę z pomarańczami?

Pyszna, aromatyczna tarta z pomarańczami i nutą kokosu to smaczny pomysł na przedświąteczny (i nie tylko) weekend.

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC bez termoobiegu.
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy przez około 2-3 minuty z jajem, kakao i masłem lub margaryną – do połączenia się składników.
  3. Dno formy tarty (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, nakłuwamy ciasto widelcem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
  6. Mieszamy śmietanę, 2 łyżki cukru, żółtko i wiórki kokosowe Bakalland. Masę wykładamy na wystudzoną tartę i pieczemy 20-25 minut w 190ºC.
  7. W tym czasie parzymy pomarańcze i kroimy na cienkie plastry (około 3 mm). Końcówki odrzucamy.
  8. Rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy cukier trzcinowy, układamy delikatnie plastry pomarańczy i obsmażamy je z dwóch stron na niedużym ogniu przez około 3 minuty.
  9. Podsmażone plastry pomarańczy układamy na wierzchu tarty, polewamy całość resztą sosu ze smażenia pomarańczy, a wierzch prószymy cynamonem.
  10. Dekorujemy pikiem i gotowe!

Zapach pomarańczy i cynamonu podczas przygotowywania tarty od razu wprawi wszystkich w świąteczny nastrój!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: