Kruche ciasteczka z konfiturą morelową i pistacjami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
50 min.
Składniki
Składniki:- 200 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru
- 100 g masła
- 50 g śmietany 30%
- 3 żółtka
- 100 g konfitury morelowej
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 50 g obranych pistacji Bakalland
Przygotowanie
Na kruche ciasteczka zawsze znajdzie się miejsce na stole, w pudełku z drugim śniadaniem czy koszyku piknikowym. Przede wszystkim jednak w brzuszku i serduszku!
- Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Zagniatamy ciasto z mąki, cukrów, żółtek i śmietany. Konsystencja powinna być miękka, aby masa przeszła przez rękaw cukierniczy. Miękkość ciasta „regulujemy” śmietaną.
- Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia ciasteczka w kształcie ślimaczka.
- Nakładamy nieco konfitury morelowej na środek każdego ciasteczka. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.
- Pieczemy ciasteczka około 15 minut, do zarumienienia.
- Do gotowych ciasteczek wbijamy wybrane piki.
Pistacje z morelami tworzą bardzo udaną parę. Zadbają o to, aby nie trzeba było sprzątać po kruchych ciasteczkach, bo każdy będzie chciał zjeść nawet okruszki!