Kruche ciasteczka z konfiturą morelową i pistacjami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Na kruche ciasteczka zawsze znajdzie się miejsce na stole, w pudełku z drugim śniadaniem czy koszyku piknikowym. Przede wszystkim jednak w brzuszku i serduszku!

  1. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Zagniatamy ciasto z mąki, cukrów, żółtek i śmietany. Konsystencja powinna być miękka, aby masa przeszła przez rękaw cukierniczy. Miękkość ciasta „regulujemy” śmietaną.
  3. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia ciasteczka w kształcie ślimaczka.
  4. Nakładamy nieco konfitury morelowej na środek każdego ciasteczka. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.
  5. Pieczemy ciasteczka około 15 minut, do zarumienienia.
  6. Do gotowych ciasteczek wbijamy wybrane piki.

Pistacje z morelami tworzą bardzo udaną parę. Zadbają o to, aby nie trzeba było sprzątać po kruchych ciasteczkach, bo każdy będzie chciał zjeść nawet okruszki!

Kruche ciasteczka z konfiturą morelową i pistacjami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy