fbpx
Ciasteczka na żółtkach - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasteczka na żółtkach
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

  Jak sprawić, by gwiazdka z nieba spadła prosto w nasze ręce? Wystarczy ją upiec!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ugotowane żółtka ścieramy przez drobne sito.
  4. W misce mieszamy mąkę z masłem, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem smak kokosowy Delecta, robiąc kruszonkę.
  5. Dodajemy przetarte żółtka i nalewkę, wszystko zagniatamy i formujemy kulkę.
  6. Zawijamy kulkę w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  7. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wykrawamy ulubioną formę, np. gwiazdkę.
  8. Pieczemy przez około 8 minut lub do momentu, kiedy brzegi będą złociste.
  9. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  10. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Są wprost przepyszne.

Ciasteczka na żółtkach

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+