1h 30min 12 porcji Łatwy 1h
Ciasteczka na żółtkach
Ciasteczka na żółtkach

Ciasteczka na żółtkach

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować ciasteczka na żółtkach?

 

Jak sprawić, by gwiazdka z nieba spadła prosto w nasze ręce? Wystarczy ją upiec!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ugotowane żółtka ścieramy przez drobne sito.
  4. W misce mieszamy mąkę z masłem, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem smak kokosowy Delecta, robiąc kruszonkę.
  5. Dodajemy przetarte żółtka i nalewkę, wszystko zagniatamy i formujemy kulkę.
  6. Zawijamy kulkę w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  7. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wykrawamy ulubioną formę, np. gwiazdkę.
  8. Pieczemy przez około 8 minut lub do momentu, kiedy brzegi będą złociste.
  9. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  10. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Są wprost przepyszne.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: