1h 15 porcji Łatwy
Eklery z różową polewą

Eklery z różową polewą

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Polewa:

Dekoracja:

Jak przygotować eklery z różową polewą?

Słodkości są nie tylko smaczne, ale również piękne! Jedyne, co nas ogranicza, to nasza kreatywność i wyobraźnia!

  1. Nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu).
  2. Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości.
  4. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut.
  5. Wystudzone eklery przekrajamy na pół.
  6. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu.
  7. Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie i rozpuszczamy 5-10 minut.
  8. Mieszamy polewę z sokiem malinowym lub wiśniowym.
  9. Dodajemy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części.
  10. Na eklery rozprowadzamy różową polewę.
  11. Dekorujemy eklery bakaliami i posypkami wedle uznania!
  12. Wbijamy w ciastka ulubione piki.

Takie eklery to dobry sposób na wspólne spędzenie czasu w kuchni! Niech każdy udekoruje swojego eklerka według własnych upodobań i pomysłu. Który najlepszy? 🙂

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...