fbpx
Krok po kroku: Ciasto kibica - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Krok po kroku: Ciasto kibica
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
  • 4 jaja
  • 100 ml wody
  • 200 g margaryny

Krem:

  • 400 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 50g cukru pudru
  • 1 opakowanie serka mascarpone

Dekoracje:

  • 25 g kakao
Przygotowanie Krok po kroku: Ciasto kibica - Delektujemy.pl

KROK 1

Aby udekorować ciasto w formie piłki futbolowej potrzebujemy: ciasta ciasta czekoladowego Delecta, kremu do ciasta w białym kolorze, kakao holenderskiego, foremki w kształcie sześciokąta oraz wzoru piłki do nogi.

Zaczynamy od przygotowania ciasta Bananata Delecta:

Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na 2 blaty i nasączamy mocną herbatą. Masę śmietanową przyrządzamy według instrukcji.

Blatu z górnej części ciasta używamy jako spodu ciasta kibica. Pokrywamy go masą śmietanową tak, aby pozostał margines około 2 cm. Na warstwie kremu układamy owoce (wybraliśmy truskawki), ponownie przykrywamy kremem, a następnie układamy kolejną warstwę owoców i ponownie przykrywamy kremem. Nakładając krem, staramy się zachować kształt kopuły.

Z drugiego blatu wycinamy trójkąt (około 1/12), aby móc uformować z blatu kopułę, którą przykrywamy krem i delikatnie przyciskamy.  Aby kształt był idealny, należy rzeźbić ciasto nożem przycinając brzegi. Ciasto wstawiamy do lodówki do wystudzenia i przygotowujemy krem do dekoracji.

Do dekoracji wykorzystujemy krem iris cream Delecta lub przygotowujemy własny. W tym celu miksujemy krem ze śmietanką i mlekiem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie Krok po kroku: Ciasto kibica - Delektujemy.pl

KROK 2

Wierzch kopuły pokrywamy na gładko cienką warstwą kremu maślanego i wyrównujemy całość.

Przygotowanie Krok po kroku: Ciasto kibica - Delektujemy.pl

KROK 3

Foremkę odciskamy w kakao do 1 cm wysokości, a następnie przykładamy do wierzchu ciasta w taki sposób, aby na cieście powstały „łatki”. Gotową foremkę można zastąpić wykonanym własnoręcznie papierowym szablonem o boku 3 cm w kształcie sześciokąta.

Przygotowanie Krok po kroku: Ciasto kibica - Delektujemy.pl

KROK 4

Wedle wzoru niektóre z łatek po odciśnięciu foremki wypełniamy kakao.

Krok po kroku: Ciasto kibica

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+