Krok po kroku: Ciasto kibica

Krok po kroku: Ciasto kibica

Krok po kroku: Ciasto kibica

Krok 1

Aby udekorować ciasto w formie piłki futbolowej potrzebujemy: ciasta Bananata Delecta, kremu do ciasta w białym kolorze, kakao holenderskiego, foremki w kształcie sześciokąta oraz wzoru piłki do nogi.

Zaczynamy od przygotowania ciasta Bananata Delecta:

Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na 2 blaty i nasączamy mocną herbatą. Masę śmietanową przyrządzamy według instrukcji.

Blatu z górnej części ciasta używamy jako spodu ciasta kibica. Pokrywamy go masą śmietanową tak, aby pozostał margines około 2 cm. Na warstwie kremu układamy owoce (wybraliśmy truskawki), ponownie przykrywamy kremem, a następnie układamy kolejną warstwę owoców i ponownie przykrywamy kremem. Nakładając krem, staramy się zachować kształt kopuły.

Z drugiego blatu wycinamy trójkąt (około 1/12), aby móc uformować z blatu kopułę, którą przykrywamy krem i delikatnie przyciskamy.  Aby kształt był idealny, należy rzeźbić ciasto nożem przycinając brzegi. Ciasto wstawiamy do lodówki do wystudzenia i przygotowujemy krem do dekoracji.

Do dekoracji wykorzystujemy krem tortowy o smaku śmietankowym Delecta lub przygotowujemy własny. W tym celu miksujemy 150 g miękkiego masła z ¾ szklanki cukru pudru na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.

Krok po kroku: Ciasto kibica

Krok 2

Wierzch kopuły pokrywamy na gładko cienką warstwą kremu maślanego i wyrównujemy całość.

Krok po kroku: Ciasto kibica

Krok 3

Foremkę odciskamy w kakao do 1 cm wysokości, a następnie przykładamy do wierzchu ciasta w taki sposób, aby na cieście powstały "łatki". Gotową foremkę można zastąpić wykonanym własnoręcznie papierowym szablonem o boku 3 cm w kształcie sześciokąta.

Krok po kroku: Ciasto kibica

Krok 4

Wedle wzoru niektóre z łatek po odciśnięciu foremki wypełniamy kakao.