Jak przygotować słonecznikowe ciasto ?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Wyobrażacie sobie szybki remont, weekendowego grilla lub oglądanie rozgrywek piłki nożnej bez szwagra? No właśnie! A co powiecie na upieczenie pysznego ciasta ze słonecznikiem właśnie dla niego?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu).
- Prostokątną i kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy z 1 szklanką cukru, po czym dodajemy żółtka, potem olej.
- Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, kakao, proszkiem do pieczenia i solą, wszystko dokładnie mieszając.
- Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
- Puszkę mleka skondensowanego gotujemy w wodzie 2 godziny.
- Wystudzone mleko miksujemy z połową kostki masła.
- W rondlu gotujemy 150 g masła, cukier puder, cukier wanilinowy i mleko.
- Do masy dodajemy słonecznik i gotujemy chwilkę, mieszając.
- Przekładamy na kwadratową blaszkę i pieczemy około 15 minut, aż kolor będzie mocno złoty.
- Mieszamy kilka razy w trakcie pieczenia.
- Odkładamy 3 łyżki, a resztę mieszamy z przygotowanym kremem.
- Ciasto przekładamy kremem, polewamy polewą przygotowaną z zagotowanych w rondlu trzech łyżek kakao, masła, cukru i śmietany.
- Posypujemy odłożonym słonecznikiem.
- Dekorujemy pikiem.
I jak, szwagier zachwycony słodkim prezentem?