1h 30min 10 porcji Średni 4h
Cake pops

Cake pops

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować cake popsy?

Cake popsy to słodki przysmak, który zachwyci dzieci. To też dobry sposób na wykorzystanie resztek ciasta i kremu czekoladowego.

  1. Krem czekoladowy mieszamy z mascarpone.
  2. Kawałki pokruszonego ciasta (wykorzystujemy pozostałości po innym wypieku lub pieczemy ciasto czekoladowe duża blacha wg przepisu) dokładnie mieszamy z kremem, tworząc dużą kulę. Chłodzimy 15 minut w zamrażarce.
  3. Po schłodzeniu dzielimy na 10 równych kawałków i formujemy z nich kulki. Chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut.
  4. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  5. Przygotowujemy patyczki, a schłodzone kulki wyjmujemy z zamrażarki.
  6. Końcówkę patyczka zanurzamy w polewie i natychmiast wbijamy w środek kulki, dochodząc do połowy.
  7. Zamaczamy kuleczki w polewie, trzymając za patyczek. Jeszcze płynną polewę dekorujemy posypkami – nakładając je palcami lub zanurzając kuleczkę w posypce.
  8. Odkładamy do zastygnięcia do wysokiej szklanki – cake popsy nie powinny się dotykać.
  9. Chłodzimy w lodowce przez kilka godzin, po czym serwujemy.
  10. Do pojemnika z cake popsami wkładamy pik.

Szybko znikają, na przyjęcie dobrze więc przygotować ich całe wiaderko.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...