Cake pops

1 h 30 min10 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto

Do obtoczenia

Pobierz piki

Wstęp

Cake popsy to ulubiony urodzinowy przysmak dzieci mojej siostry. Zawsze na przyjęcie przygotowuję całe wiaderko kolorowych lizaków z ciasta, którymi zajadamy się między zabawami. Istnieje jednak pewien wyjątek od tej zasady. Kiedy widzę naburmuszoną minę mojego ukochanego, szybko przygotowuję kolorowe cake popsy, na widok których od razu zaczyna się śmiać.

Jak przygotować Cake popsy?

Najpierw przygotowuję krem mieszając serek mascarpone z kremem czekoladowym.

Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie mieszam z kremem, tworząc dużą kulę a następnie chłodzę 15 minut w zamrażarce.

Schłodzone ciasto dzielę na 10 równych kawałków ciasta i formuję w dłoniach kulki. Po raz kolejny chłodzę w zamrażarce przez 15 minut.

Polewę umieszczam w kąpieli wodnej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie przygotowuję patyczki, a schłodzone kulki wyjmuję z zamrażarki.

Końcówkę patyczka zanurzam w polewie i natychmiast wkładam w środek kulki, dochodząc mniej więcej do połowy. Następnie zamaczam kuleczki w polewie trzymając za patyczek i jeszcze płynną polewę dekoruje posypkami – nakładając je palcami lub zanurzając kuleczkę w kubku wypełnionym posypką. Odkładam do zastygnięcia do wysokiej szklanki, tak aby cake popsy nie dotykały się nawzajem. Na koniec chłodzę w lodowce przez kilka godzin, po czym serwuję.