Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 200 g margaryny
Krem:
- 400 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 50g cukru pudru
- 1 opakowanie serka mascarpone
Dekoracje:
- 25 g kakao
KROK 1
Aby udekorować ciasto w formie piłki futbolowej potrzebujemy: ciasta ciasta czekoladowego Delecta, kremu do ciasta w białym kolorze, kakao holenderskiego, foremki w kształcie sześciokąta oraz wzoru piłki do nogi.
Zaczynamy od przygotowania ciasta Bananata Delecta:
Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na 2 blaty i nasączamy mocną herbatą. Masę śmietanową przyrządzamy według instrukcji.
Blatu z górnej części ciasta używamy jako spodu ciasta kibica. Pokrywamy go masą śmietanową tak, aby pozostał margines około 2 cm. Na warstwie kremu układamy owoce (wybraliśmy truskawki), ponownie przykrywamy kremem, a następnie układamy kolejną warstwę owoców i ponownie przykrywamy kremem. Nakładając krem, staramy się zachować kształt kopuły.
Z drugiego blatu wycinamy trójkąt (około 1/12), aby móc uformować z blatu kopułę, którą przykrywamy krem i delikatnie przyciskamy. Aby kształt był idealny, należy rzeźbić ciasto nożem przycinając brzegi. Ciasto wstawiamy do lodówki do wystudzenia i przygotowujemy krem do dekoracji.
Do dekoracji wykorzystujemy krem iris cream Delecta lub przygotowujemy własny. W tym celu miksujemy krem ze śmietanką i mlekiem na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.
KROK 2
Wierzch kopuły pokrywamy na gładko cienką warstwą kremu maślanego i wyrównujemy całość.
KROK 3
Foremkę odciskamy w kakao do 1 cm wysokości, a następnie przykładamy do wierzchu ciasta w taki sposób, aby na cieście powstały „łatki”. Gotową foremkę można zastąpić wykonanym własnoręcznie papierowym szablonem o boku 3 cm w kształcie sześciokąta.
KROK 4
Wedle wzoru niektóre z łatek po odciśnięciu foremki wypełniamy kakao.