fbpx
Deser z mascarpone i herbatnikami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Deser z mascarpone i herbatnikami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 12-16 herbatników (w zależności od rozmiaru szklanek)
  • 4 dojrzałe figi
  • opcjonalnie: miód do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno. Następnie delikatnie wmieszaj serek mascarpone, starając się zachować puszystość kremu.

KROK 2: Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka, umieszczając herbatniki w zamkniętej torebce foliowej.

KROK 3: Przygotuj 4 szklanki lub słoiczki. Na dno każdej szklanki wyłóż warstwę pokruszonych herbatników. Następnie nałóż warstwę kremu mascarpone.

KROK 4: Powtórz proces, układając kolejno warstwy herbatników i kremu, aż do wypełnienia szklanek, kończąc warstwą kremu.

KROK 5: Figi umyj, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż je na wierzchu każdej porcji deseru. Deser możesz dodatkowo udekorować kropelkami miodu dla dodatkowej słodyczy i blasku.

Deser z mascarpone i herbatnikami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+